Бизнес и Политика

Тол таксите – ясни до края на годината

До края на годината става ясен размера на тол таксите. Този вид такса трябва да смени винетките и да направи таксуването по-справедливо. Така няма да се плаща фиксирана сума за всички, а таксата ще се определя в зависимост от изминатите километри и класa на съответния път. Очаква се леките автомобили, които са под 3,5 тона, да бъдат таксувани с електронна винетка, а тежкотоварните над 5 т. да плащат за реално изминатите километри по съответната пътна мрежа.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова вече заяви, че се очаква  автобусните превозвачи да плащат повече което най-вероятно ще доведе и до повишаване на цените на автобусните билети. Това е и причината в края на април да има протест на автобусните превозвачи. Министърът информира, че през тази седмица ръководството на пътната агенция ще има срещи с превозвачи, в това число и с автобусните.

През лятото се очаква да бъде избран изпълнител за изграждането на тол системата. Изпълнителят няма да получи средства от бюджета, а ще се приложи отложено плащане. Инвестицията в системата ще се изплати за около три години, за сметка на отчисленията на малък процент от приходите от таксите.

Лиляна Павлова обяви, че няма да има допълнителна добавка в цената на горивата, каквато практика имат други страни.

Най-вероятно тол таксата ще обхване 85% от пътната мрежа в страната.
Колко и дали ще има разлика в пътните такси които ще плащат шофьорите, за момента не е ясно.