Бизнес и Политика

Freedom House поставя България сред най-свободните страни в света

Freedom House е неправителствена организация, която оценява нивото на граждански и политически свободи в различните страни. Всяка година организацията прави доклад „Свобода по света”, в който нарежда държавите според свободата, която е позволена на гражданите.

Вземайки предвид различни фактори, организацията дава обща оценка на държавите, които участват в доклада. Тази година България е получила 80 пункта. Челните позиции се заемат от Норвегия и Швеция, които са получили 100 пункта. Колкото по-висока е оценката, толкова по-голяма е свободата в дадена държава.

Доклада на Freedom House показва, че 2016г. е била поредната година, в която се отчита спад на свободата. Цели 49 държави са класифицирани като „несвободни” и само 87 са свободни според доклада. Демокрацията в света е застрашена и това е ясно и без доклада на организацията. Популистки и националистки сили бързо навлизат навсякъде по света, валят забрани и ограничения и все един от нас все повече се чувства роб на своите избори, на своята държава и на своите управляващи.

Унгария, Испания, Тунис, Дания, Франция и САЩ са само част от страните, които демонстрират отстъпление по отношение на гражданските свободи. Докладът на Freedom House поставя цели 49 държави в позиция на частично свободни и сигурно вървящи към групата на несвободните страни.

Най-нисък резултат дава Сирия, където, разбираемо, гражданската свобода е оценена с -1. Веднага след това се нареждат Северна Африка, Близкия изток и Евразия.

В момента Freedom House усърдно се бори за правата на хората в държавите с ниска свобода. Всеки, който пожелае може да направи дарение, за да подкрепи инициативата