В обектива

Доналд Туск на разпит в прокуратурата


Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск е призован на разпит по делото за сътрудничество на бивши шефове на полската Служба за военно контраразузнаване (СВК) с руската Федерална служба за сигурност (ФСС) без съгласието на държавните власти. Това съобщи Михал Джекански, прессекретарят на Окръжната прокуратура във Варшава, която води разследването, предаде ТАСС.

По думите му Туск е призован в прокуратурата като свидетел. Негов говорител заяви, че той няма да може да бъде в Полша на 15 март, за когато е призовката, защото вече има ангажимент в Европейския парламент – да информира евродепутатите, както е длъжен, за работата на поредния Съвет, предаде ДПА. На 15 март Туск ще бъде в Страсбург и следователно в този ден няма да може да свидетелства в Полша.

През декември 2016 г. бе съобщено, че прокуратурата е повдигнала срещу двама висши полски контраразузнавачи обвинения, че са „превишили пълномощията си, започвайки сътрудничество със служба от друга държава без съгласието на Министерския съвет“.

Вероятно става дума за споразумението между СВК и ФСС за взаимодействие в борбата с различни заплахи, сключено през април 2010 г.. след катастрофата с полския президентски самолет Ту-154М, посочва ТАСС. Според полския в. „Газета виборча“ документът може да е регламентирал също изтеглянето на полски войски и техника от Афганистан през територията на Русия….