В обектива

Путин: Отнемаме гражданството на всички терористи


Решението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменено за лица, членуващи в забранената във Федерацията групировка „Ислямска държава“. Това заяви президентът Владимир Путин пред телевизия „Мир 24“, цитиран от ТАСС.

„Съгласно конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение, послужило като основание за получаване на руско гражданство. Ще се консултираме с юристите ни и смятам, че в най-скоро време ще бъде взето такова решение“, каза Путин в интервюто, в което коментира сходен закон, приет в Казахстан.

Вчера казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че казахстанците ще бъдат лишавани от гражданство, ако участват в екстремистки организации.

По-рано стана известно, че Акбаржон Джалилов – предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 март – е получил руско гражданство през 2011 г. благодарение на това, че баща му е живял дълго време в Санкт Петербург, отбелязва Би Би Си. Мнозина руснаци сметнаха това за грубо недоглеждане на миграционните служби….