В обектива

Македонският президент призова за спокойствие


Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие в страната след фурма в месните парламент, пишат медиите в западната ни съседка.

В телевизионно обръщение държавният глава каза, че е извикал лидерите на политическите сили на среща, която ще се проведе по-късно днес.

Георге Иванов призова за разумно и отговорно поведение на фона на повишеното напрежение. Огънят пламна заради избирането на етнически албанец за председател на парламента.

Разгневени граждани нахлуха в македонския парламент, след което се стигна до сблъсъци и ранени. Властите обявиха, че десетки са били ранени при безредиците.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

Късно снощи се стигна се до сблъсъци с депутати. Няколко народни представители бяха леко ранени, сред които и лидерът на социалдемократите Зоран Заев. За първи път етнически албанец е избран да застане начело на парламента.

Талат Джафери бе посочен от социалдемократите за председател на събранието. Георге Иванов заяви още, че македонските граждани не трябва да се поддават на провокации.

Посолството на САЩ разпространи специално изявление, в което освен че призова към спокойствие, обяви, че признава Талат Джафери за законен председател на парламента.

Албанското външно министерство осъди насилието в парламента в Скопие, което не е решение на ситуацията. Отправя се призив към сдържаност на политическите фактори в Македония и да не се и…