В обектива

САЩ към Франция: Руснаци ви хакват!


Американската Агенция за национална сигурност е предупредила френските власти, че Русия хаква компютърни системи по време на президентските избори в страната, съобщи „Гардиън“.

Вашингтон в момента работи с британските и германски власти, за да бъде създаден щит срещу възможни кибератаки на предстоящите избори в двете страни.

„Забелязахме, че руснаците действат. Говорихме с французите преди огласяването на събитията. Предупредихме ги, че руснаците проникват в някои техни електронни инфраструктури“, заяви директорът на агенцията адмирал Майк Роджърс.

Малко преди да спечели балотажа на президентските избори във Франция, Еманюел Макрон и екипът му разкриха, че са станали обект на хакерска атака.

Роджърс добави, че американските власти работят съвместно с германските и британските колеги, имайки предвид своя злощастен опит от руски хакерски атаки и превенцията на бъдещи такива.

Американските служби обявиха, че на президентските избори в САЩ през 2016 година руски хакери са предприели редица атаки срещу лагера на кандидатката на демократите Хилъри Клинтън.

Френските служби в момента водят разследване за атаката, довела до изтичане на вътрешни документи на центристкия кандидат Еманюел Макрон….