Бизнес и Политика

Развод на стойност 600 млн. USD


Лондонският съд реши, че живеещият във Великобритания 61-годишен руски милиардер трябва да изплати на 41-годишната си съпруга сумата от 451 млн. паунда, което е около 600 млн. USD при развода си с нея. Това е 41% от семейните активи.

Съдът е установил, че преди пет години мъжът, който се занимава с петролен бизнес, е продал своя дял за 1.3 млрд. USD. След това е купил на синовете си по едно жилище в Лондон на стойност съответно 29 и 7 млн. паунда, съобщава BBC News.

Първоначално милиардерът е твърдял пред съда, че именно той има основен принос за семейното богатство. Властите обаче преценяват, че съпругата му е участвала наравно в процеса по забогатяване.

В случая става дума за Фархад Ахмедов, който родом е от Азербайджан. Той е на 67-мо място в класацията на Forbes на най-богатите руснаци. През ноември 2012 г. Ахмедов продава на „Новатеку” 49% от акциите на компанията „Нортгаз” за сумата от 1.375 млрд. USD.

Според азербайджанските медии, причината за раздялата на двамата съпрузи, чиято сватба е била през 1993 г., са редовните изневери на жената, сред които дори съученици на синовете й. Официално бракът на двамата в Русия е разтрогнат още през 2000 г.

Решението на съда в Лондон е Ахмедов да купи още едно жилище на съпругата си в британската столица, да предостави пари за покупка на недвижим имот на френската Ривиера, както и пожизнено да изплаща на бившата си по 5 млн. паунда на година, което е около 6.5 млн. USD….