В обектива

В Румъния подслушват като за последно


Бившият румънски президент Траян Бъсеску заяви, че по негови оценки около три милиона души са имали подслушани телефонни разговори в периода между 2011 и 2015 г., съобщава в. „Ромъния либера“.

По-рано тази седмица румънски медии цитираха адвокат Раду Кирица, който заяви, че е поискал от всички инстанции в страната да му съобщят броя на одобрените искания за телефонни подслушвания в периода 2010-2015 г. и е изчислил, че в този период са били подслушвани около 300 000 души.

Според данни на адвоката, предоставени му на базата на закона за свободния достъп до публични информации, в съответния период са били одобрени над 100 000 искания за разрешаване на телефонно подслушване.

Той уточнява, че обикновено в едно искане фигурират няколко лица, средно по трима, което означава, че общо са били подслушвани около 300 000 души. Това е недопустимо и превръща Румъния в полицейска държава, коментира Кирица.

Бившият държавен глава Траян Бъсеску обаче смята, че „сметката е сгрешена“, тъй като всеки човек говори средно с около десет души, тоест ако е било разрешено подслушването на 300 000 души, то реално са били подслушани около 3 милиона румънци.

Той уточни, че става въпрос са разрешения за подслушване, поискани от прокурорите, а не от тайните служби….