В обектива

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)


Бившият президент на Южна Корея Пак Гън-хе се яви в съда в Сеул за началото на делото срещу нея. Тя е посъдимя след грандиозен корупционен скандал, довел до отстраняването й от поста, предаде ТАСС.

Процесът, който се очаква да продължи месеци, е следващ етап от сагата, започнала миналото лято и белязана от огромни протести срещу президента. Те ускориха низвергването на Пак – дъщеря на диктатор, избрана демократично, преди да бъде отстранена от власт през март от висшата съдебна инстанция на Южна Корея.

„Обвиняема Пак Гън-хе, каква е професията ви?“, попита председателят на съда. „Нямам професия“, отвърна тя.

Жената, смятана в течение на десетилетия за политическа „принцеса“, пристигна в съда с микробус на наказателните власти и влезе в съдебната зала, придружена от най-малко шестима пазачи.

Шестдесет и пет годишната Пак беше свалена от власт от парламента през декември миналата година заради ролята й в скандала около загадъчната фигура на тайната й довереница и „приятелка от 40 години“ Чхуе Сун-сил, която също е подсъдима.

Конституционният съд потвърди в началото на март отстраняването й, в резултат на което беше отнет съдебният имунитет на бившата президентка. Идването на Пак в съда е първата й публична поява от задържането и в края на март.

Чхуе, която не е заемала официално никакъв държавен пост, е обвинена, че се е възползвала от връзките си с бившата президентка, за да се сдобие чрез изнудване в замяна на …