Интериор

Кой е най-здравословният начин на приготвяне на яйца според диетолозите

Колкото и красива кухня да имаш, със сигурност в нея не винаги готвиш най-здравословно, а това малко или много ти се отразява. В Модерен Дом сме почитатели на здравословното хранене – не маниаци, а почитатели, от което следва, че се стремим да сме информирани за основните тенденции в здравословното хранене и (понякога) да ги спазваме.

Несъмнено, яйцата са в основата на здравословното хранене, независимо дали ги хапвате сутрин с тост или като добавка към вечерната салата. При яйцата, както и при повечето други хранителни продукти, имат безброй начини за приготвяне, като някои от тях са далеч по-здравословни от други.

Наскоро попаднах на едно интервю със Joel Feren, известен диетолог и говорител на австарлиската диетична асоциация, в което той обърна голямо внимание на темата за здравословния начин за приготвяне на яйца. Ето краткото заключение на всичко казано от него:

Поширането и варенето – това са най-здравословните методи, само защото при тях не добавяме мазнини, а само варим яйцата във вода.“

Печените яйца попадат в среда, когато става въпрос за здравословно приготвяне, в зависимост от това как точно ги печете. Ако ги харесвате пържени и все пак настоявате, може да добавите „капка“ масло (внимавайте с избора), което да разнесете с четка по дъното на тигана и така да намалите приема на мазнини.

С други думи, консумацията на яйца в тяхната най-чистият форма, която се постига чрез варене във вода е най-добрият начин за тяхното консумиране. Добър апетит!