Изкуство и Общество

Полша разполага ракети „Пейтриът“ срещу Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта й в борбата с групировката „Ислямска държава“, предаде АП.

След срещата си във Варшава с президента на Полша Анджей Дуда Тръмп каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии.

Американският гост отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с колегите си от Пентагона в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Варшава е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2% от брутния си вътрешен продукт.

Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.

Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Гостът благодари на своя домакин за това, че страната му приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО, посочва Reuters.

Стабилният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили“, каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Кремъл дестабилизира региона.

Дуда похвали Тръмп, че „мисли много сериозно“ за полската сигурност. „САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурностт…