Изкуство и Общество

Хърватски остров обяви война на разсъблечените туристи

Хърватски остров обяви открита война на разсъблечените туристи, пишат местните медии. На остров Хвар в Адриатическо море вече са в сила глоби за своеволни чужденци.

Кметът Рикардо Новак наложи строги мерки на разпасаните туристи и непристойните им действия в курортните зони, съобщи Slobodna Dalmacija.

Още на входа на едноименния град беше сложена табела с предупреждение към гостите и информация за наказанията, които ги грозят, ако не бъдат примерни.

Туристите, които се разхождат по улиците само по бански, ще трябва да заплатят €600 глоба. Дамите без горнище на банския и мъжете голи до кръста пък ще трябва да извадят от джоба си €500. Онези, които лежат пияни на улицата, са заплашени от още по-голяма глоба – €700.

Една от причините за строгите мерки е поведението на британските туристи в Хвар през последните години. Кметът Рикардо Новак заяви, че поведението им е било гротескно – повръщали по улиците, уринирали където им падне, спели на земята и се разхождали без тениски.

Той призова местните ресторантьори да не сервират алкохол на лица, които видимо са пияни. Новак посочи, че Хвар не иска да бъде асоцииран като парти дестинация.

„Младите туристи са добре дошли, но трябва да знаят как да се държат“, посочи той. Остров Хвар е популярен както сред хърватското население, така и сред туристите.