Интериор

Просторен мезонет с модерен и добре организиран интериор

Мезонетите са все по-търсени и предпочитани от съвременните хора и това е напълно разбираемо. Интересното при мезонетите е, че те дават усещането за живот в къща, но предлагат и добра локация в градски центрове, разчупени жилищни площи и много светлина. В днешната статия ще разгледаме интериорния дизайн на един мезонет, който нетипично за този тип жилища е сравнително малък, но много добре организиран и декориран.

Жилището е собственост на млада двойка, работеща в сферата на изкуството. За тях знаем, че водят динамичен начин на живот, обичат простора и именно това са и изискванията им към новото им жилище – то да бъде просторно, ергономично и всичко да е „под ръка“.


Външната стена на жилището е снабдена с два реда големи прозорци, които позволяват на огромна доза дневна светлина да прониква в жилищното пространство, което го прави много просторно и приветливо. Първият етаж е превърнат в зона за дневен престой, като в едно общо помещение са поместени всекидневната и кухнята, а на втория етаж е позиционирана спалнята с отделна баня. Двата етажа не са напълно разделени един от друг и така естествената светлина достига и до двете зони.

В интериорът на мезонета е заложено на светлите цветове, съчетани с естествения цвят на елементите от дъб – една класическа комбинация, която е много добре имплементирана в това пространство. Дизайнът на стълбището е много изискан, а благодарение на стъклените парапети и интересната картина, която е нарисувана директно върху стената и за която е подсигурено специално осветление, то прилича на декоративен елемент. Кухненската и дневната част са много добре съчетани, като няма строго разделение между тях. Всички мебели са разположени така, че да са с лесен достъп, да се допълват и да изглеждат добре един до друг.

Въпреки скромното пространство на втория етаж, дизайнерите са успели да постигнат много добри резултати, позиционирайки спалнята там. Интересното тук е начина, по който банята е видима от основното пространство, като са използвани масивни дървени греди, които едновременно скриват пространството, но и пропускат голямо количество естествена светлина. Спалнята е разделена от стълбищното пространство с ниска стена, която от една страна е решена като място за съхранение.