Спорт

Защо Федерер бие под път и над път Надал?

Рафаел Надал продължава да има предимство в мачовете си срещу Роджър Федерер – 23 победи срещу 15 загуби. Последните пет срещи помежду им обаче завършваха с усмивка за швейцареца. Маестрото е особено убедителен през календарната 2017 година – 4 двубоя с Рафа и 4 успеха. Нещо повече – в последните три сблъсъка Рафа не е спечелил даже сет.

Каква е причината Федерер да е толкова ефективен срещу Рафа през 2017-а година и да го побеждава толкова убедително и толкова често? Според анализ на Херман Монсерт от сайта “Sport24” тайната на успеха на Роджър е в по-голямата му ракета. Още през 2014-а след Australian Open той реши да заложи на специално изготвена за него ракета с 97 квадратни инча плоскост. Естествено, дори майстор като швейцареца се нуждаеше от определен период от време, за да свикне с новото си оръжие, а от началото на тази година вече плодовете на труда му са налице.

Не само бекхендът му е по-ефективен с тази по-голяма ракета, но и сервисът е по-заплашителен и най-важното – постоянен. Във финала в Шанхай Федерер загуби само осем точки при своите подавания и съответно в нито един момент не трябваше да отразява възможност за пробив. Преди, когато играеше с една от най-малките ракети по размер, той се затрудняваше да реагира на топспина от форхенд на левичаря от Манакор, който бе насочван директно към бекхенд страната. Тогава Федерер използваше слайс и прехвърляше инициативата на противника, докато сега с по-плоския и оф…