Изкуство и Общество

В нацистки бункер откриха „осмото чудо на света“?

Най-важното световно съкровище може би вече е открито, съобщи британското издание „Експрес“. Кехлибарената стая се намира под земята – в нацистки бункер, твърдят учени. Те са убедени, че близо до град Дрезден е скрита стаята, която заради своята красота е наричана „осмото чудо на света“. Кехлибарената стая е облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала.

Тя е създадена в началото на XVIII век и скоро след това е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на руския цар Петър I. Според източник, посочил местоположението на уникалното съкровище, властите трябва да извършат разкопки на хълмовете Хартенщайн близо до Дрезден.

Има сведения, че там има и изградена система от тунели, през които нацистите пренасят плячкосаните скъпоценности по време на Втората световна война.

Трима ловци на съкровища започват да търсят стаята, след като „надежден източник“ им разказва за подземните тунели. С георадар те откриват система от пещери и кухини под земята, които най-вероятно са били използвани за военни убежища.

Кехлибарената стая е шедьовър на изкуството, който в продължение на десетилетия е в неизвестност. През 70-те години на миналия век започва реконструкция в Екатерининския дворец. Загадката около Кехлибарената стая е основа за сюжети на филми и книги.

Германската армия напада СССР през 1941 година. Кехлибареанта стая е открадната от войските и е изпратени към Райха. Има теория, ч…