Спорт

Продадоха болид на Шумахер за 7,5 милиона

След върховете, достигнати с продажбата на картината „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи за рекордните 450 милиона долара, есенните търгове в Ню Йорк приключиха с изненада – „Ferrari“, управлявано от легендарния пилот Михаел Шумахер, беше продадено за 7,5 милиона долара – рекорд за съвременен болид от Формула 1,.

След като конкурентите от „Кристис“ поставиха впечатляващия рекорд с творбата на Да Винчи, „Сотбис“ нямаше с какво да им отговори. Въпреки това аукционерите успяха да предизвикат изненада, предлагайки на търга си за съвременно изкуство болида, с който Шумахер печели състезанието от Формула 1 в Монако през 2001 г.

Платените 7,5 милиона долара за болида, описан от „Сотбис“ като „най-удивителната състезателна кола, предлага някога на търг“, надхвърлиха значително предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона долара.

„Това не е произведение на изкуството, но всички сме израснали с автомобили и сме мечтали за автомобили. Помислих, че ще е добре да има едно „леко намигване“ към всеобщата ни страст“, сподели преди търга Грегоар Бийо от „Сотбис“.