Изкуство и Общество

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на публично място, след като военните го поставиха под домашен арест по-рано тази седмица, предаде Reuters. Той присъства на университетска церемония по връчване на дипломи и бе посрещнат с аплодисменти, макар че в същото време военните обявиха „значителен напредък“ в разговорите за неговото оттегляне от властта и арестуваха някои негови политически съюзници.

Появата на Мугабе идва по време на извънредна серия от преговори с регионални лидери относно оттеглянето му след 37 г. на власт.

Военните, които сега контролират положението в страната, полагат усилия да демонстрират респект към 93-годишния лидер – най-стария държавен глава в света, като продължават да го наричат президент и върховен главнокомандващ.

В същото време бе съобщено за ареста и издирването на някои приближени на Мугабе и неговата много по-млада съпруга Грейс.

Днешното абсолвентско събитие изглежда е имало за цел да позволи на престарелия президент да демонстрира лидерска поза, макар че призивите за неговото оттегляне нарастват. Много зимбабвийци са обезпокоени, че Мугабе – единственият лидер, когото мнозина от тях познават, ще намери някакъв начин да се задържи на поста си.

Мугабе не произнесе слово на университетската церемония, а само обяви началото й, посрещнат с аплодисменти, след което се смеси с присъстващите, за да изслушат националния химн. Той пристигна с костюм и врато…