Изкуство и Общество

Най-тъмната война в американската история

Конфликтът в Сирия и Ирак е най-непрозрачната и тъмна война в американската история, защото броят на убитите цивилни е с 31 пъти повече от обявения, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

От Пентагона твърдят, че военните действия срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ са най-прецизните по отношение на цивилни жертви. По данни на ведомството при бомбардировките на въоръжените сили са загинали едва 89 цивилни.

Според американското изданието обаче цифрата в много по-голяма. Разследване, продължило 18 месеца, показва, че водената от САЩ коалиция е убила с 31 пъти повече цивилни, отколкото обявява в официалните си данни.

„Това е такова разминаване с реалния брой на жертвите, че битката срещу „Ислямска държава“ е най-непрозрачната война в най-новата история на Щатите“, посочиха авторите на проучването Азмат Хан и Ананд Гопал.

От месец април 2016 до юни 2017 двамата са посетили повече от 150 селища в три района в северната част на Ирак, контролирани от „Ислямска държава“. В тези зони двамата журналисти са открили, че водената от САЩ коалиция не разкрива реалния брой на цивилните жертви.

Остава въпросът и какъв е броят на убитите цивилни в Сирия при въздушни удари на американски самолети. През изминалите години в зоните на кървавия конфликт водещите сили си размениха взаимни обвинения в убийството на невинни, сред които и деца. Тежки обвинения имаше и в Сирия, където режимът …