Интериор

Идеи, съвети и примери за всекидневна в сиво

Дизайнът на всекидневната в сиви тонове не изглежда особено вдъхновяващо на пръв поглед, но това изобщо не е така. Всъщност сивото е универсален цвят, който позволява да се създават елегантни и изключително стилни интериори, стига да знаете основните техники при работа със сив цвят.

Това е неутрален цвят, който може да служи като фон за неочаквани експерименти, може да подчертава интересни цветови акценти и лесно да превърне стаята в необичайно привлекателна и уютна. В някои стилове сивото е предпочитано като основен цвят, така че ако сте решили да използвате в интериора на всекидневната стилове като лофт, минимализъм, хай-тек или скандинавски, използването на сивия цвят като основен е напълно оправдано решение.

В статията ще ви запознаем с основните предимства на сивото, как да работите правилно с него във всекидневната и ще ви дадем основни идеи и препоръки за съчетаването му с други цветове.

Предимства на сивия цвят

Сивото е цветът, който може да обедини нюанси и детайли, които на пръв поглед изглеждат, че се противопоставят един на друг. Трябва да имате предвид, че сивото има различни нюанси и в комбинация с други цветове, те създават различно настроение. Например комбиниран с бежово, охра или кафяво, може да се създаде топла и уютна атмосфера, докато при комбинация от сиви тонове със синьо или виолетово ще направи стаята хладна и спокойна.

Да разгледаме основните предимства на сивия цвят:

Интериорът на хола в сив цвят може да бъде декориран в почти всеки стил;

 Използвайки сивото като основен цвят, лесно и бързо можете да промените стила и настроението в стаята. Достатъчно е да замените цвета на текстила (мека мебел, завеси, спално бельо, декоративни възглавници и др.), за да направите хола различен. Това не изисква големи разходи и скъпи ремонти.

Сивото е неоспоримо един от най-практичните избори за цвят – трудно се замърсява и практически не избледнява.

 Великолепен фон, който помага да се облекчи напрежението и умората, натрупани през деня.

Дизайнът на всекидневната в сиви тонове ще спомогне за отпускането и преминаването към приветливо настроение на всеки изморен член на семейството.

Правилата за използване на сивото във всекидневната

Дизайнерите имат шест правила за справяне със сивото, които ще споделим с вас. 

  1. Сивото се използва като основен или фонов тон, а размерите на стаята нямат значение. Необходимо е да се спазва едно условие – в малките стаи сивото трябва да е светло, в по-големите се разрешават и по-тъмни оттенъци. Колкото по-голяма е стаята, толкова по-тъмно сиво може да се използва.
  2. Ако интериорът е монохромен, използвайте светли пастелни нюанси или пудингови нюанси – сивото се разрежда добре с бежово, сметаново, прасковено и бяло. Когато използвате тъмно сиво, трябва да добавите към него други нюанси – по-ярки и по-наситени.
  3. Интериорът на всекидневната в сиви тонове на малка площ се съчетава със светли цветове – капучино, мляко или сметана, като се вземе предвид геометрията на стаята. Таванът е по-лек, нишите и изпъкналите части на стените са по-тъмни от основното. По този начин можете да дадете чувство за обем и визуално да увеличите дори и много малка стая.
  4. Големите всекидневни могат да бъдат решени в перлено сиво, антрацитни или графитни тонове. Необходимо условие е доброто многослойно осветление, в противен случай помещението може да изглежда мрачно.
  5. В дизайна на сивата всекидневна, не използвайте мебели със същия тон като стените. Така че, ако сивото е основният цвят в стаята, мебелите трябва да се открояват на неутралния фон. Изберете холна гарнитура в цвят на естествено дърво или много, светло или обратно – почти черно.
  6. Необходимо е да се използват светли декоративни елементи, избрани в съответствие с избрания интериорен стил – картини в сложни рамки, външни вази и статуетки за класическия стил, ярки пластмасови аксесоари, модерни или поп-арт плакати за съвременните стилове, парникови растения и природни пейзажи за еко тенденциите.

Комбинации между сиво и други цветове

Бял

Това е класически вариант, който може да се използва в различни стилове, но особено често се използва в скандинавските интериори. Изглежда стилен и сбит, позволява да добавите цветове и нюанси като акцент и да създадете един наистина оригинален интериор. В допълнение, може да добавите елементи от черен цвят – това ще добави сложност, а за да избегнете монотонност и скука, използвайте различни текстури.

Бежов

Тази комбинация дава топлина на сивия цвят, стаята веднага става уютна и нежна. Размерът на стаята диктува и съотношението на цветовете – по-малките помещения е хубаво да наблегнат на бежовото, а по-големите – на сивото. Същевременно наситеността на цветовете се увеличава от по-малките към по-големите помещения.

Син

Синият цвят е особено богат – благороден цвят, който идеално се комбинира със сивото. В зависимост от наситеността на сивото се избира нюанс от синьо. Например, светлосивите тонове изглеждат добре с дънково синьо или интересния нюанс, наречен ултрамарин, докато тъмно сивото си пасва с кралското синьо. Яркосините детайли се използват като декоративни акценти на сиво-син фон.

Червен

Декоративните елементи в червени тонове изглеждат добре, но те не трябва да бъдат много. Червените нюанси се избират в зависимост от насищането на главния сив нюанс – колкото по-светъл е сивият цвят, толкова по-светъл е и червеният цвят.

Например, светло сивите стени ще служат като добър фон за червени и рубини детайли, докато тъмните изглеждат чудесно в съчетание с черешово червено и винени тонове. Тази комбинация от цветове е особено популярна в стиловете минимализъм и хай-тек.

Жълт

С добавянето на жълт цвят към интериора на сивата всекидневна, можем да получим ярък и приятно уютен интериор. Жълтият цвят трябва да се използва в малки количества като акцентиращ цвят.

Общото правило – колкото по-ярък е цветът, толкова по-малко да се използва в интериора. Лимонено жълтите нюанси могат да действат само като акценти, нежните светло жълти тонове могат да се превърнат в допълнителен цвят и да покрият големи площи. В тази комбинация като трети цвят можете да се добавят зелени естествени нюанси (листа, трева), както и червени акценти.

Избирайки сивото като основен цвят в дизайна на хола, може да сте сигурни, че пред вас стои възможността за създаване на наистина изключителен интериор, отразяващ изцяло вашите идеи за комфорт и съвременен дизайн.