Изкуство и Общество

В Швеция: секс само по съгласие

Швеция обсъжда закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие.

Ако бъде приет, от 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само ясно съгласие, за предпочитане да е писмено разрешение.

Става дума за т.нар. Закон за съгласието. За да се стигне до сексуален акт, трябва да има съгласие. Това важи за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гейдвойки и групов секс. Писменото съгласие е необходимо, ако се стигне до съд. Както каза премиерът на Швеция Стефан Льовен в предколедното си радиообръщение: „Без изрично съгласие сексът не може да се смята за доброволен“.

Новият закон въвежда две нови правни фигури „изнасилване по невнимание“ или „изнасилване поради небрежност“.

Швеция вече е най-малко романтичната страна в света след Саудитска Арабия и Иран. Там не се предвижда да се иска съгласието на родителите, за да се сключи брак, както е при Шериата, но червено-зеленото правителство поиска радикално затягане на закона за сексуални престъпления.

Причината за новия закон е кампанията #Metoo, в която стотици жени се оплакаха от сексуално насилие. В Швеция също имаше вълна от недоволство, в което жени се оплакваха, че са били насилени в пияно състояние, докато се спели, под психологически натиск и не са били в състояние да откажат.

Има и случай на политик от „Зелените“, която разказва, че седмици след сексуалн…