Изкуство и Общество

Турската армия не е давала „никакви гаранции“ на Русия

Турската армия не е давала „никакви гаранции“ на Русия или която и да е друга страна относно предприетата операция в Северна Сирия и нейния обхват. Това заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от „Дейли Сабах“.

Турските въоръжени сили навлязоха в северната част на Сирия и тръгнаха към град Африн в операция „Маслинова клонка“, за да прочистят регионите от присъствието на кюрдските бойци. В Анкара обаче посочиха, че могат и да стигнат на изток от река Ефрат и да разширят военната офанзива.

Операцията беше предприета, след като Съединените американски щати поискаха създаването на военно формирование с участието на бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който турците разглеждат като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия и заплаха за националната си сигурност.

„Никой няма право да ни налага ограничения в операцията срещу YPG“, заяви Бекир Боздаг. Той посочи, че до този момент нито един турски войник не е загинал, макар да се появиха такива информации в медиите. Боздаг каза, че основната цел на офанзивата е да се изкорени „всяка терористична заплаха“ в региона.

През миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че след като град Африн бъде освободен от кюрдските бойни милиции, турските сухопътни сили могат да се насочат към река Ефрат и други „критични зони“.