Изкуство и Общество

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн

„Кюрдите са тези, от които ще дойдат най-големите благодарности“ за офанзивата на Турция в Северозападна Сирия. Това заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от местните медии.

Повод за думите му е предприетата от Турция операция „Маслинова клонка“ в района на кюрдския анклав Африн.

Ердоган остро негодува срещу усилия, каквито по думите му се полагат, операцията на Турция да бъде представена като операция срещу кюрдите. Президентът подчерта, че тя се отнася до премахване в Сирия на „терористичен коридор“, а не на кюрдски.

„Най-големите благодарности за нас ще дойдат от нашите кюрдски, арабски и тюркменски братя в Африн“, заяви държавният глава на Турция.

Турските въоръжени сили обявиха на 20 януари началото на операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в района на сирийския град Африн, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди.

Операцията се радва на висока обществена подкрепа в Турция, а вчера и лидерът на основната турска опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) – Кемал Кълъчдароглу даде да се разбере, че подкрепя офанзивата, определяйки пристъпването към тези действия като „неизбежно“.

Вчера е било превзето „най-критичното възвишение“ в района. Това е станало в третия ден от операцията, която турските войници извършват съвместно с бойците на Св…