Изкуство и Общество

Изчезна красив животински вид

От лицето на Земята изчезна красив и величествен животински вид. От години популацията на този вид беше сведена до критичния минимум, но вече официално той е обявен за изчезнал, а не застрашен, предаде „Асошиейтед прес“.

Става въпрос за източната пума, известна и като планински лъв. Американската служба за защита на дивата природа формално отстрани тези пуми от списъка със застрашени животни. Дълги години те населяваха Северна Америка, но вече няма и следа от тях.

„Имайки предвид периода от време, изтекъл от последното потвърждаване дори на една източна пума, можем да заключим, че последните останали животни са изчезнали“, се казва в официалното съобщение.

Пумите някога са били най-широко разпространените сухоземни бозайници в Западното полукълбо, но постепенно заради човешката намеса изчезват две трети от тях. Заради загубата на местообитание, лова и човешката дейност красивите източни пуми постепенно измират.

В продължение на десетилетия източните пуми са мишена на ловци. За последно преди осем десетилетия учените са видели популация на този вид котки. Американските служби са се консултирали с учени от различни сфери, преди официално да обявят вида за изчезнал. Тъжна новина за нашата планета.