Интериор

Обзавеждане и декорация на баня в бяло [ Съвети и идеи ]

Банята в бели цветове е традиционно, дори класическо решение, което обаче никога не губи чара и популярността си. Това се обяснява просто – белият цвят е цвета на чистотата. Едно от най-големите му предимства е способността му визуално да увеличава малките пространства, а както сами знаете големите бани са рядкост, особено в традиционните жилищните сгради в България.

Бялото също така е цвят, който изключително лесно и стилно се комбинира с всички други цветове, което дава възможност на всеки собственик да променя интериора на своята баня според вкуса и настроението си и по всяко време, чрез проста смяна на декоративни елементи и аксесоари.

Духовна и физическа чистота – често това е усещането, което създава у нас един интериор в бяло. Неутрален цвят, който не напряга сетивата, а точно обратното – въздейства успокояващо и създава чувство за свобода. Имайте предвид, че прекалено белите пространства, които са лишени от цвят, имат отрицателен ефект, създавайки асоциации с болнична стерилност. Ето защо при проектирането на баня в бяло е необходимо да се използват цветни акценти и аксесоари.

Предимства

Използването на бял цвят в интериора на баните има няколко доста полезни предимства:

  • Светлина! Пространството е ярко, дори и при липсата на прозорци, които да осигуряват естествена светлина.
  • Визуално разширяване на пространството. Дори една малка баня ще изглежда в пъти по-просторна, отколкото е всъщност.
  • Възможност за бързо обновяване на интериора. Банята в бели цветове ви позволява да експериментирате. Достатъчно е да промените цвета на хавлиите, халатите и душ завесите, за да промените цялостното й възприятие.

Цветови комбинации

Както вече споменахме, едно от основните предимства на белия цвят е възможността му да се комбинира с всеки друг цвят, създавайки перфектни цветови комбинации всеки път. Без значение дали ще изберете мек бежов нюанс или яркосин такъв, банята ви ще изглежда еднакво добре. Съществуват обаче комбинации, които правят интериора незабравим и оригинален.

Комбинация с бежово

Добавянето на бежово към белия интериор на банята ви позволява да разширите помещението и да го направите визуално по-леко и по-просторно.

Комбинация с черно

Съчетанието между бяло и черно е безспорна класика. Интериорът, който използва тези два цвята винаги ще изглежда стилно. Съветваме ви да добавите сиво, което да омекоти острите контрасти между двата цвята и да добави доза топлина. Към класическата комбинация добавете стилно обзавеждане за баня от Gaudi DS и добрите резултати са гарантирани.

Комбинация с червено

Ярък и темпераментен, този цвят ще добави към интериора на банята в бяло тонове на огън и страст. Червеното може да бъде използвано по много различни начини. Може да зонирате с цвят, създавайки „червена“ мокра зона, като използвате червени плочки за пода. Друг интересен начин за работа с този ярък цвят е чрез боядисване на водопроводни тръби (ако са на показ и не искате да ги криете), отличаващи се на фона на белите стени или пък като просто изберете мебели с червени фасади.

Комбинация с оранжево

Това е много енергичен цвят, който може да добави към интериора жизненост. Използвани правилно, ярко оранжевите елементи в бялата баня ще ви помогнат да се събудите сутрин, а вечер да загубите отрицателните си емоции и да презаредите с положителни.

Комбинация с лилаво

Завършваме с една магнетична комбинация, а именно тази на бялото с лилави тонове. Използвайки това цветово съчетание, вие лесно може да постигнете интересни и динамични резултати. Лилавият цвят се асоциира с лукса и естетиката, а в комбинация с чистите бели стени, вашата баня ще се превърне в една наистина елегантна част от дома.

Галерия