Бизнес и Политика

Украйна обяви война на „Газпром“

Украйна започна да конфискува на активи на руския енергиен гигант „Газпром“ заради нарушаване на украинското антимонополно законодателство, съобщи „Дойче Веле“.

По думите на украинския министър-председател Володимир Гройсман вече са предприети такива действия срещу имуществото на четири дъщерни компании на „Газпром“. Киев призова руската компания да изпълни изискванията на украинския съд, както и решението на Стокхолмския арбитраж, по силата на което компанията дължи на Украйна милиарди.

През 2016 година антимонополната комисия на Украйна постанови, че е налице злоупотреба с монополно положение от страна на „Газпром“ на пазара на природен газ в страната, и наложи глоба на руския концерн. Руската компания обжалва това решение, но съдилищата на всички инстанции признаха исканията на Киев за основателни.

Преди дни Арбитражният съд в Стокхолм е удовлетворил иска на „Нафтогаз“ към „Газпром“ по делото за транзит на газ. Делото беше стартирано във връзка с подаден газ за европейските потребители в по-малък обем, отколкото е било предвидено в договора.