Интериор

Модерен дизайн на малко студио с интересни идеи за организация [35 м²]

Креативният подход, особено при малки жилища, е от съществено значение за постигането на запомнящ се и наистина функционален интериорен дизайн. В статията ще разгледаме интериора на едно малко жилище, намиращо се в във Вилнюс, Латвия, което изпъква със семплия си, но добре организиран дизайн.  Жилището от тип студио е с големина от 35 м², а автори на проекта са дизайнерите от литовското студио Interdio. Нека видим как са се справили с организирането на малкото пространство, с което жилището разполага, така че да създадат максимален комфорт и уют за живущите в него.

Основната промяна, която предвидили дизайнерите, била реорганизацията на основното помещение, което както във всяко малко студио като това и тук носи не леката задача да побере в себе си всички зони, които нормалните апартаменти разпределят в две или повече отделни помещения. Основното пространство е разделено на две отделни части, но без да е извършено цялостно разделяне. Това е постигнато благодарение на една полу-стена, съчетана с две плъзгащи се врати с модерен дизайн от метал и тонирано стъкло, които едновременно разделят и обединяват двете нови зони.

От едната страна на ново-изградената стена откриваме малката, но практична спалня, а от другата – модерно съчетана дневна с трапезария и кухня. Интериорният дизайн и на двете зони се характеризира с гладки повърхности, подредени пространства, вградени шкафове, чисти и прави линии, топла дървена облицовка и естествен паркет, които създават мека и спокойна атмосфера. Типичната за тези географски ширини монохромна цветова гама е обогатена от естествения цвят на дървото и приятния зелен нюанс на кадифения диван в дневната зона.

Дизайнът на банята продължава с наложената в основното помещение тема на дизайна, която включва гладки повърхности в естествени тоналности, ясно изразени форми и модерната функционалност. В заключение може отново да вметнем една наша дежурна реплика, която поставяме в теми за малки помещения, а именно :

Не е важна големината на жилището, важен е интериорния дизайн!