Интериор

Най-важното, което трябва да знаем за биокамините [+Идеи за позициониране]

Напоследък често получаваме запитвания относно все по-модерните биокамини. Читателите ни питат дали наистина са безопасни, какво е хубаво да знаят предварително, а също така идеи за поставянето на този тип камини в интериора. В следствие на всички тези въпроси, решихме, че е време да направим един кратък, но полезен материал по темата, в който да отбележим най-важните детайли и да ви дадем доза вдъхновяващи идеи за красиво реализирани интериорни проекти с инсталирана биокамина.

Гориво

Биокамините работят с гориво, наречено биоетанол. Горивото попада в графата възобновяеми енергийни източници и в най-общи линии представлява растителен тройнодестилиран алкохол. Консистенцията може да бъде различна, например гел или течност.

Разходът на гориво е икономичен, като средно една биокамина изгаря 0,5 литра биоетанол за един час горене. Разбира се, консумацията може да варира в зависимост от характеристиките на избрания модел. Температурата на изгаряне на пламъка зависи от избраното гориво, като средно достига до 400-600 градуса.

Начин на работа

Принципът на действие е съвсем прост. Горивото се изсипва в резервоара за гориво и се запалва с издължена запалка. За да се запали огъня, тези две действия са напълно достатъчни, като на пламъка са му нужни между 5 и 10 минути, за да се разгори. За безопасност и бавно изпаряване на горивото се използва керамична вата.

Безопасност

Един от основните въпроси свързани с биокамините, които получаваме е „Наистина ли са безопасни?“. Тук отговорът е да, наистина са безопасни и това не е само маркетингов афиш. При изгарянето на биоетанола се отделят две естествени и често срещани в ежедневието ни вещества – водна пара и въглероден двуокис. Интересното е, че при изгарянето на 1 л. гориво се отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи.

Контролирането на пламъка е едно от другите притеснения, които имат някои от вас. Почти всяка модерна биокамина разполага със система за контрол на горивото, която ви позволява да регулирате височината на пламъка.

Отопление

Много от фирмите производители на биокамини твърдят, че продуктите им наистина могат да се грижат за отоплението в помещението, където са монтирани. Това е донякъде вярно, но вземете предвид, че една биокамина генерира приблизително 3-4 kw/ч топлинна енергия, достатъчна да отоплява помещение с големина от 20 – 30 квадратни метра, в зависимост от размера на горивната камера и модела на самата биокамина.

Поддръжка

Горенето на биоетанол не произвежда замърсители, а това от своя страна ви освобождава от изискването да поставяте външен комин. Все пак е препоръчително да проветрявате помещението по-често.

Както вече стана ясно, биокамините не произвеждат пепел, сажди или прах, така че не е необходимо ежедневно да се почистват. Хубаво е от време на време да се изпълнява процедура по почистването на основните елементи, което ще помогне за удължаване на експлоатационния срок на камината.

Видове

Поради естеството си и простия начин на работа, биокамините се предлагат в много различни видове, а дори може да се направени по проект. В редовете по-долу ще ви покажем най-често срещаните и популярни видове.

Преносими

Вградени в стена

Вградени в мебел

Стенен монтаж

Биокамините са един чудесен начин да внесете топлината и уюта на живия огън в своя дом, без да се притеснявате от изгорели газове, сажди, нуждата от комин и куп други детайли, съпътстващи притежаването на конвенционална камина.

Галерия