Интериор

Какво трябва да съобразим при избора на коминна система?

Няма нищо по-хубаво от естествената топлина, идваща от живия огън у дома. Харесва ли ви идеята за поставянето на камина просто за удоволствие? Тази топлина е някак различна, сплотяваща и повишаваща хармонията и уюта във всяко жилище. Изграждането на надеждна и екологична отоплителна система е една от най-важните стъпки, които ни се налага да предприемем, когато проектираме и създаваме новия си дом.Важно е да обърнем внимание на пожаробезопасността и енергоефективността, които биват осигурени от една перфектно работеща коминна система.

В днешния материал ще поговорим за коминната система, изграждането на която е неразделна и основна част от добре организираната отоплителна система и за която трябва да помислим още при проектирането на сградата. Сечението на коминната система се смята спрямо вида на горивото, височината на комина, мощността на горивната камера и надморската височина. Цялата тази информация е налична на етап проект. След като се избере коминната система и се знае сечението, може да се избере и съответното отоплително тяло. Правилно избраната и изградена такава ще осигури на вас и вашето семейство безопасност, а също така ще гарантира надеждна и пълноценна работа на отоплителното тяло.

Първият избор, който трябва да направим, несъмнено е производителят на коминната система, а след това и екипа, който ще я изгради. Материята е такава, че изборът на доказал се през годините производител е от изключителна важност, тъй като това е нещо, което изградено веднъж, трябва да работи без да създава проблеми, докато сградата съществува. Ако не сте запознати с материята, ето няколко важни аспекта от коминните системи, за които трябва да следите:

  • Правилното сечение определя тягата, а от нея зависи коефициента на полезност на действието или КПД-то на уреда. За да може той да работи по най-добрия начин, тягата трябва да е оптимална;
  • Димоотводните тръби трябва да са изградени от техническа керамика (да не е шамотна или обикновена керамика), издръжливи на високи температури и киселинен конденз;
  • Наличието на междинна топлоизолация е задължително;
  • Системите трябва да отговарят на всички европейски и световни изисквания за пожаробезопасност (STAS 6793-86; P 118-99; EN 13063.);
  • Да са съобразени с избрания от вас начин на изграждане (вътрешен или външен) и вида на отоплителното тяло;

Несъмнено вие ще направите собствено проучване относно брандовете у нас, предлагащи качествени комини, но ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се насочите към най-добрата марка:

  • Изберете производител, който може да ви предложи дълъг гаранционен срок (30+ години);
  • Доверете се на международно призната марка;
  • Бранд, който може да ви предложи всичко свързано с коминната инсталация е за предпочитане;

КОНКУРЕНТНИ ПРЕДИМСТВА НА СИСТЕМИТЕ SCHIEDEL

Системите Schiedel са енергийно ефективни, екологични и гарантират пожаробезопасност. Приложими са за различните типове сгради – многофамилни, еднофамилни и промишлени. Подходящи са за всички видове горива – газ, пелети, твърдо и течно гориво. Могат да предложат различни видове системи според вашите индивидуални нужди.

Коминните системи Schiedel притежават разработена специална система за пасивна къща и имат 30-годишна международна гаранция. Schiedel единствена на пазара предлага индивидуален проект за сечение на всяка инвестиция. Това е от изключителна важност при съвременните котли и печки на пелети и природен газ. Защото сечението на комина определя тягата, а тя определя КПД-то на системата. Schiedel прави изчисление на сечението и тягата на комина за всеки индивидуален случай и клиент.

Изборът на изпълнител също е от голямо значение. Тук отново отправна точка трябва да бъде опитът на фирмата, броя на реализираните проекти и не на последно място личното отношение. Хубаво е да сте наясно с някои от основните правила при изграждане на коминната система. За да ви улесним, ще ви предложим синтезиран прочит на основните аспекти при изграждането на една такава система:

  • Изграждането на комина започва върху предварително изградена бетонова плоча с минимална височина 15 см;
  • В най-долната част на комина трябва да се монтира елемент за отвеждане на конденза, свързан с канал или шахта за оттичане;
  • Между керамичните и бетоновите коминни тела, задължително трябва да се монтира пожароустойчив топлоизолационен материал;
  • Осигурява се удобен и леснодостъпен ревизионен отвор;

Несъмнено има още много какво да говорим по тази интересна тема и смятаме да го направим в няколко бъдещи статии, които ще ви разкрият много от тънкостите при избора, изграждането, експлоатацията и грижата за коминните системи. Очаквайте съвсем скоро следващия материал по темата, а през това време не се колебайте да използвате формата за коментари в края на статията, за да ни задавате въпроси.