България Север, Общество

Днес е 1 юни – Международният ден на детето

снимка: Община Габрово, Архив

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на детето.

Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

По инициатива на столичните лекари – д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров през 1925 г. българското дружество „Червен кръст” основава „Съюз за закрила на децата в България”.

Две години по-късно (1927 г.) Сдружението обявява за Ден на детето – вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Денят на българското дете е под покровителството на княгиня Евдокия, която е ръководител на Върховен комитет с председател софийският митрополит Стефан.

Празникът е отбелязван официално с литературно-музикални програми, с много детски изяви и игри. В инициативата се включват и духовните средища, в които се създават трапезарии, летовища и детски лагери.

През ноември 1949 г. Съветът на Международната демократична федерация на жените решава 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Същата година 51 държави по света се присъединяват и започват да честват тази дата.

В България празникът става популярен след 1949 г., а от 1 юни 1950 г. започва да се чества като Международния ден на детето.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. На същата дата през 1959 г. е приета и нова Декларация за правата на детето, а тридесет години по-късно и Конвенция за правата на децата. ООН предлага на държавните правителства сами да преценят на кой ден да се отбелязва празника на детето.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Днес е 1 юни – Международният ден на детето е публикуван за пръв път на Gabrovo News.