Бизнес и Политика

Европейската централна банка стартира стипендиантска програма за жени

Европейската централна банка учредява стипендиантска програма за магистърска степен по икономика в Европа, от която ще могат да се възползват пет жени с по-ниски доходи, съобщиха от институцията. На всеки стипендиант ще бъдат отпуснати 10 000 евро годишно за обучение и други свързани разходи. Крайният срок за кандидатстване за стипендията е 19 юни 2019 г.

Отпускането на целевата стипендия е една от инициативите на ЕЦБ за насърчаване на многообразието и баланса между половете в сферата на централното банкиране. „Ние се стремим да бъдем организация, в която разнообразието се приветства и оценява, заради добавената стойност, която създава. Разнообразието и баланса между половете е от жизненоважно значение за нашата институция, за да постигнем възможно най-добрия резултат за нашите служители и за Европа, ”каза Марио Драги, председател на ЕЦБ.

Стипендията също така включва посещение с учебна цел в ЕЦБ и осигуряване на менторска помощ от икономист на банката. След като завършат магистърската си степен, дамите-стипендианти ще бъдат поканени да кандидатстват за стаж в Европейската централна банка, както и за докторската програма на банката.

ЕЦБ стартира редица мерки за увеличаване на представителството на нежния пол в икономиката, и по-специално  – за подпомагане на жените в кариерното им развитие в централната банка. Целта на трезора е да увеличи дела на жените на ръководни и висши ръководни длъжности в редиците си до 35%, и съответно до 28%, до края на настоящата година. В момента около 30% от мениджърите и 26.5% от висшите мениджъри в европейската централна банка са жени.