Интериор

Малък, но просторен мезонет със забележителен интериор [68 м²]

В днешната статия ви показваме един страхотен малък мезонет, дело на дизайнерското студио Arquitetura Nacional. Жилището носещо името Loft Diego и намиращо се в Порто Алегре, Бразилия е двуетажен апартамент с  площ от 68 м². с много интересно разпределение. На първото ниво от жилището откриваме една напълно отворена площ, върху която е разположена дневната зона и кухнята, а на мецанина са проектирани спалня, баня и гардеробна.

Може би най-впечатляващата част от жилището е наличието на „плаваща стълба“. Тя се състои от солидна метална конструкция , чийто спирален черен обем не се допира до пода, създавайки усещането за левитиращо във въздуха тяло.

Единството на всички елементи на интериора се предава чрез минималистична материална и цветова палитра, която осезаемо подобрява пространствения ефект. Трите основни повърхности в апартамента са циментови плочки, карбонизирана дървесина и бетонен под.

Стъклената фасада е защитена от масивни бели щори, които осигуряват на собствениците пълен контрол над потока от естествена светлина, проникващ в цялото жилището. Скритото в стените и таваните осветление подобрява желания архитектурен резултат, като подчертава най-важните елементи от интериора и позволява на собствениците да създават различни настроения.

Карбонизирането на дървото или „Shou Sugi Ban“ е стара Японска техника, чрез която се обработва дървото, за да бъде защитена дървесината от водата.
Самата обработка протича в няколко етапа и включва обгаряне на външните влакна на дървото, като по този начин то е защитено зад естествен щит, който се бори срещу атаката на термити, гъбички и други природни сили в продължение на десетилетия.
Следва почистване със специален пясък, който отстранява горния слой въглерод и придава на дървото нови нюанси. В последните два етапа дървото, което вече е черно, получава специален слой хидроизолация с кедрово масло, за да осигури по-голяма устойчивост, преди да получи слой уплътнител, за да се избегнат петна от овъглената фасада.