Изкуство и Общество

Георги Атанасов. Врати в пространството

                                      ГЕОРГИ АТАНАСОВ – ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН МАЙСТОР НА РИСУНКАТА
                                                                                                                                                            
       Роденият през 1954 година в  столицата на прекрасната Добруджа,  Добрич, Георги Атанасов гостува наскоро в Русе,  град, с който се чувства родствено и духовно свързан. Ученик на известния график и многозаслужил педагог проф. Никола Хаджитанев от Великотърновския университет, дъл­го­го­ди­шен член на СБХ, сдру­же­ни­е­то на художници­те и на „Ате­лие 13”, До­б­рич, той е бил и директор на галерията в родния си град.  За повече от тридесет години активна творческа дейност Георги Атанасов е подредил над двадесет са­мо­с­то­я­тел­ни из­ло­ж­би, има и значителен брой уча­с­тия в ко­ле­к­ти­в­ни и общобългарски форуми. Организатор е на международни и национални пленери. Ще отбележа, че освен с графика, творецът се занимава активно с акварел и декоративна живопис.
      Тази трета русенска самостоятелна  изложба, под надслов „Врати в пространството” / открита на 20  май 2020  в Градската художествена галерия /,  ни представи Георги Атанасов като един от големите, макар и не най- популярните, но безспорните, майстори на рисунката у нас. В  тези 39 нови рисунки са представени разнообразни сюжети, изградени с фини, гъвкави линии, при забележителeн усет за форма и композиция. Тук има и една театралност – повечето работи имат  определени сюжети.  Изложбата е  с особен, определено привлекателен митологичен привкус. Георги Атанасов е без съмнение езичник. Йератичното му е чуждо.  Богове и богини, фавни, сатири, ангели, феи, менади, русалки, преплетени голи женски и мъжки и детски тела, риби, птици дракони, кентаври – същества реални и фантастични – всичко това нарисувано изящно, рафинирано в  сложни, неочаквани, причудливи композиции.  Синтез между Възвишеното и Земното, както би се изразил великият Мирча Елиаде. И въпреки приказните и митичните сюжети, един по- внимателен поглед ще открие в тях и теми и идеи от днешния ден като, например, самотата, отчуждението.  И още нещо:  интересното е,  че тези видения, тези фантастични композиции са решени върху ажурен, дантелен фон, изпълнен  също така сложно, филигранно като от ръката на  майстор-бижутер. Георги Атанасов има слабост към чистата декорация, при пределна прецизност на контура. Работите му са сякаш дело на майстор-гравьор от епохата на Албрехт Дюрер.
      В един наш разговор Георги Атанасов сподели, че повечето от творбите му са рисувани с определен, предварителен план и идея. Извор на вдъхновението за него е литературата, голямата литература – световната и родната изящна словесност, и  преди всичко митологията и античната история, както и Библията. Именно оттук тръгва и неговата мисловна, дълбоко философски осмислена, при това динамична фантазия, плод на която са тези малки,  бих казал, неповторими шедьоври на рисунката.     
Огнян Стамболиев,
20.05.2020 г.
​Художествена галерия – Русе