Арт Новини

„Търсач на истини“ – ретроспективна изложба на Георги Йорданов в Градската художествена галерия на Варна

Откриването е на 2 март от 18:00 часа, творчеството на уважавания варненски артист, който навърши 60 години, ще представи изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на изложбата

Една трудно събрана изложба ще представи от 2 март в Градската художествена галерия „Борис Георгив“ – Варна, знакови работи от различни периоди в творчеството на Георги Йорданов. Носител на национални и международни награди, както и на награда „Варна“, той има свое специално място в артистичната палитра на морския град с аурата си на художник, който черпи вдъхновение в граничното поле между романтизъм, мечтателност и наивизъм. За този проект Георги Йорданов издирва свои творби, с които се е разделил отдавна, за да може да ги покаже пред ценителите в ретроспектива под мотото „Търсач на истини“.

Георги Йорданов, Автопортрет, масло, платно,1989
Георги Йорданов, Автопортрет, масло, платно, 1989

„Странно е усещането ми за тази изложба – признава Георги Йорданов. – Не е като да покажеш новите картини, които си рисувал наскоро. – Всичко в изложбата е правено отдавна и всяка една картина ми връща някакъв спомен. Например тази, която нарекох навремето „Рожден ден“. Аз не вярвах, че ще я намеря в България и много се радвам, че можах да я включа в този проект. В нея са изобразени няколко деца около маса. А историята е такава – когато бях малък, живеехме срещу гробищата и ходех всеки ден там, гледах гробовете на моите прадядо и прабаба, на други роднини, които никога не бях виждал живи или поне нямах спомен за тях. А така все едно ги познавах. И в един момент прозрях, че всички те – моите мили покойници, някога са били на 5 години. Така реших да ги събера около една маса – тях, някогашните деца.“

Георги Йорданов, „Рожден ден“, масло, платно

Нина Локмаджиева

Изложбата представя изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на проекта:           

Георги Йорданов започва пътешествието си в романтичната наивистична живопис в средата на 80-те години на ХХ век ‒ един много силен и плодотворен период в най-новото българско изкуство. Но той не се включва в доминиращия тогава експресионистичен маниер на изразяване, нито в абстрактната, информалната или концептуалната образност. Намира своето персонално и най-точно изобразяване на чистотата и сантименталността, на детското и поетичното, на приказното и фантазното, на фината ирония и културния еротизъм, на копнежа си за искреност и тъгата си от опустошената човечност ‒ всичко това, което живее в необикновената му душевна природа. С времето става един от много малкото стилни наивисти в българската живопис, чието творчество днес, когато е навършил 60 години, е изключително впечатляващо и високоестетично.

Георги Йорданов, „Музика“, масло, платно

              Вглъбените в някакъв свой вътрешен живот фигури на мъже и жени, на деца и семейства, на животни и предмети, обитават имагинерна, метафизична реалност, в която са застинали в миг на почти ритуално откровение, в състояние на странно психо-физическо разголване. Безкрайно изразителните и обичани от художника образи на овце, кучета, котки и птици са погледнали с очовечени и одухотворени изражения и сякаш са по-добрата, невинна и хуманна част на обществото. Детските му образи имат лица и състояния на възрастни. Събраните около отрупаната с чаши и бутилки трапеза приятели всъщност са отчуждени един от друг. Дори в семействата или в прегърнатите двойки, между мъжа и жената често витае емоционална пустота и осезаема неудовлетвореност. Георги Йорданов постига по неподражаем начин тази особена и умна метаморфоза и антиномия между изобразената ситуация, между сцената с „театралните актьори“ и тяхното истинско психологическо състояние. В на пръв поглед милите и романтични срещи между приятели, семейства и влюбени, се долавя тъга, отчуждение и самота.

Георги Йорданов, Мъже, масло, платно
Георги Йорданов, „Мъже“, масло, платно

Художникът е чувствителен към странностите и абсурдите на днешния свят и ги изразява ‒ с удивително въображение, с доброжелателна усмивка и изящна ирония, но и с благородна тъга. Сякаш споделя чрез картините си, че невинността и нравствената чистота са вече много редки и поради това много ценни феномени в съвременното общество и отношения. В изкуството му има постоянно завръщане към детството като спасително бягство от хаоса на реалния живот ‒ затова се явява безкрайно високият звездоброец, загледан в небето, или хората с криле на пеперуди, копнеещи да полетят, или русалката, приседнала до самотен мъж, или портрети и автопортрети върху люлеещо се дървено конче.

Георги Йорданов,
Георги Йорданов, „Слава“, масло, платно

              В изразителната и плътна атмосфера на творбите му се долавя нещо от сантименталната нега и естетската съзерцателност на  „красивата епоха“, към което се прибавят умерени сюрреални и неоромантични тонове. Ясните и подредени композиции понякога са тихи в цвят, почти ахроматични като стара фотография, а другаде са звучни и полихромни като детска приказка.

Георги Йорданов,
Георги Йорданов, „Разходка“, масло, платно

              Живописта на Георги Йорданов безусловно е влязла сред високите постижения на съвременното българско изкуство. Тя е способна да предизвика топло и радостно чувство, възхищение от внимателното и оригинално композиране и живописно моделиране на фигури, детайли и пространство, но и да събуди сериозен размисъл за състоянието и съдбата на човешкия ни душевен свят. 

              Страстен романтик и мечтател, зрял мъж, ревниво пазещ детската искреност и възторженост, спокоен и мъдър бохем, поетичен съзерцател на материалната и духовната природа, Георги Йорданов продължава пътешествието в себе си и в картините си.

Румен Серафимов

Изложбата „Търсач на истини“ е подкрепена от Национален фонд „Култура“. Ще остане експонирана до 22 март 2021.

http://varnacityartgallery.com/

Репродукции Александър Николов

ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

Георги Йорданов
Георги Йорданов, снимка Александър Николов

Роден в Шумен на 13 май 1960 г. в семейството на художника Йордан Йорданов и  Росица Йорданова.

1978  Завършва Хуманитарната гимназия във Варна.

1981‒1983  Следва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет     

          „Свети Свети Кирил и Методий“.

2000‒2001  Следва специалност „Живопис“ във Варненския свободен университет  

          „Черноризец Храбър“.

                 Работил е като художник във Варненския драматичен театър

          „Стоян Бъчваров“ и във Варненската държавна опера.

1984‒2021  Участва в регионалните и националните художествени изложби, както

           и в представителни изложби на българското изкуство извън България.

2000‒2014  Участва във всички издания на фестивала за визуални изкуства

           „Август в изкуството“, Варна.

            Член е на Съюза на българските художници.

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ

1989  Галерия „Площад Независимост“, Варна

1990  Галерия „Академика“, Варна

1996  Градска художествена галерия, Варна

           Галерия Zwemmer, Лондон

1997  Галерия Chorak, Лондон

1997, 2006   Галерия Sienko Studio, Лондон

2000, 2002, 2005  Галерия Coningsby, Лондон

2000  Галерия „Артея Център“, Варна

2002  Галерия „Тагея“, Варна

           Галерия „Кавалет“, Варна

2003, 2005, 2007, 2008, 2011, 2015, 2017  Галерия „Възраждане“, Пловдив

2005, 2010, 2013  Художествен музей „Георги Велчев“, Варна

2006  Галерия „Алтера“, София

2008  Галерия „ОТ‒ТО“, Варна

2011  Галерия „Осем“, Варна

2015  Градска художествена галерия, Варна

2017  Галерия „Пагане“, София

2018  Галерия „Папийон“, Варна

2019  Галерия „Аетерна“, Пловдив

2021  Градска художествена галерия, Варна

НАГРАДИ

1995, 2015  Първа награда за живопис на Международното биенале

           на хумора и сатирата, Габрово

1995  Отличие и едногодишно творческо пребиваване в ателие на

           „Делфина Студиос Тръст“, Лондон

2008  Награда „Сребърно Възраждане“ на галерия „Възраждане“, Пловдив

2008, 2010  Награда за живопис от Националния конкурс за живопис, скулптура и

           графика „Алианц България“

2017  Награда „Варна“

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Материалът „Търсач на истини“ – ретроспективна изложба на Георги Йорданов в Градската художествена галерия на Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.