Арт Новини

Живопис и кинетични пластики на Тодор Серафимов в изложба

Кът от изложбата на Тодор Серафимов 1
Кът от изложбата на Тодор Серафимов

Художественият музей „Георги Велчев“ представя творби на работещия в Швейцария варненски художник Тодор Серафимов.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя от 4 март изложба живопис и пластика на Тодор Серафимов. В колекцията са събрани два типа работи на родения във Варна художник. Това са създадени преди 30 години пластики и и живописни платна, рисувани специално за изложбата през последните месеци.

Пластиките са създадени навремето от дърво и метал с идеята да бъдат докосвани и техният зрител да става съучастник в обживяването им. Те и досега са запазили своята кинетичност и могат да бъдат раздвижени в изложбеното пространство на зала Ателие „Георги Велчев“.

Кът от изложбата на Тодор Серафимов 2
Кът от изложбата на Тодор Серафимов

„Трите пластични обекта представляват влизащи един в друг силуети, в които е вплетен подвижен елемент – пояснява кураторът на изложбата Боян Боев, уредник в музея. – Живописните творби са изпълнени върху платно с маслени бои и носят характера на въображаеми анималистични същества, движещи се в условна среда.“

Художникът признава, че все още има пристрастие към конструктивизма от времето, когато са създавани пластиките – 80-те-90-те години на миналия век, но трудностите, свързани с набавянето на материали са го ориентирали към живописта. Сега платното и маслените бои са основното му изразно средство, а резултатът е високо ценен от неговите колекционери в Швейцария. От 7-8 години Тодор Серафимов живее край Базел и се радва на кръг от почитатели, които с удоволствие декорират домовете си с негови произведения. Продължава и връзката си с Варна, както и с Долен чифлик, където поддържа ателието си – любимото му място за усамотение и работа.

Тази изложба е за художника ярък акцент след затишието, последвало активните му галерийни изяви в края на 80-те години, когато участва в национални изложби за пластика и скулптура във Варна, София и Ястребино. Тогава реализира и две самостоятелни изложби в Долни Чифлик.

Изложбата на Тодор Серафимов може да бъде видяна от 4 до 26 март 2021 г.

Вернисажът е на 4 март от 15 до 17 часа.

http://varnacityartgallery.com/

Нина Локмаджиева

Снимки – кътове от изложбата на Тодор Серафимов – Художествен музей „Георги Велчев“

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Материалът Живопис и кинетични пластики на Тодор Серафимов в изложба е публикуван за пръв път на Арт Варна.