Арт Новини

Занаятчийска камара – Пловдив представя сътвореното от деца в първото училище по занаяти /ГАЛЕРИЯ/

Занаятчийска камара – Пловдив представя сътвореното от деца в първото училище по занаяти /ГАЛЕРИЯ/

Пъстрата изложба е с благотворителна кауза

 

Красивите творби на талантливи пловдивски деца от първия випуск, преминали обучение в   „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив” – 2021, са подредени в  Галерия „Занаяти” на Регионална занаятчийска камара-Пловдив на  ул.“Д-р Вълкович“ № 3,етаж I.

 

В проекта на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата, е предвидено всеки етап от обучението да завършва с изложба. Участниците и организаторите решиха, тази първа изложба не просто да покаже сръчните ръце, красотата на занаятите и креативността на пловдивските деца, но и да бъде подчинена на благородна кауза и събраните средства от продажбата на предметите да бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

 

Изложбата „Деца творят за деца“ бе открита вчера в Деня на детето – 1 юни от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Председателят на Регионална занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева – Завеждаща отделението по Детска ендокринология към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, УМБАЛ „Св. Георги”.

 

„Щастлива съм да видя толкова много здрави, усмихнати и талантливи деца на едно място. От името на проф. д-р Иван Иванов, на целия екип  на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Св. Георги”, т.нар. Детска клиника, изказвам огромната ни благодарност за благородната инициатива. И вярвам, че сред вас, мили деца, има бъдещи лекари, сестри и хора, които ще лекуват в модерна, красива, съвременна нова сграда на детската клиника и онкохематологията в Пловдив.“, каза доц. Калева – Ходжева.

 

„Благодаря на децата и на техните родители! Най – напред за това, че се включиха в проекта, че насърчават обучението на децата в творчество, че участват в този важен процес по опазване на съкровищницата на българските занаяти и че възпитават децата си в любов към красивото. Щастлив съм, че занаятчийското училище се радва на огромен интерес от страна на родители и деца. В проекта бе разписано през цялата година да бъдат обучени 100 деца. Още в първия етап тази бройка е вече достигната. Видяхме и по време на обучението, че децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. Благодаря ви за благородния жест днес в подкрепа на Детска клиника. Успех на изложбата!“ каза заместник-кметът Пламен Панов.

 

След откриването, родителите бързо изкупиха огромна част от изложените предмети. Всички желаещи да се включат в подкрепа на каузата могат да посетят в делничните дни Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}