Арт Новини

НБ „Иван Вазов“ показва „Офортите на Рембранд“

НБ „Иван Вазов“ показва „Офортите на Рембранд“

Ценният тритомник от 1883 година е закупен навремето за 338 златни лева

За последно е показван на широката общественост под тепетата преди пет години

От 25 до 31 октомври 2021 г. в изложбеното пространство на Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“- Пловдив, фоайе ет.2,  ще бъде показана изложбата „Офортите на Рембранд“. Тя е продукция на библиотеката.

През 1880 г. в Париж от издателство Quantin  е издаден тритомникът „Офортите на Рембранд“ в изключително бутиковия тираж от 500 броя. На 13 март 1883 г. по настояване на тогавашния директор на Пловдивската народна библиотека Борис Дякович е закупен един брой от Лайпциг за 338 златни лева.

За последно е показван на широката общественост под тепетата преди пет години.

Притежаваният от нашата библиотека екземпляр носи №351 и е единствен не само в България, но и на Балканите. Първият том е теоретично изследване на творчеството на Рембранд и описание на офортите, вариантите и обстоятелствата, около създаването им, а вторият и третият включват самите офорти. Много уважавани и изключително богати библиотеки по света не притежават изданието или съхраняват само част от него. Изложбата дава възможност за докосване до това изключително световно богатство.

„Офортите на Рембранд“ е част от събитията, с които НБ „Иван Вазов“ – Пловдив отбелязва 100-годишнината от създаването на отдел Специални сбирки през 2021 г.

Експозицията може да бъде разглеждана при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.