Арт Новини

Художествената гимназия с изложба в галерия Резонанс

Художествената гимназия с изложба в галерия Резонанс

 

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ представя в галерия „Резонанс“ (ул. „Петър Парчевич“ №14) изложба с рисунките от ежегодния ученически конкурс „Арх. Георги Савов“. Вернисажът ще бъде на 16 април 2022 г., от 11 до 13 часа.

 

 

На официалното откриване ще бъдат обявени призьорите, отличени за участието си в творческото състезание, което се провежда от 2015 г. под егидата на арх. Савов съвместно с НХГ „Цанко Лавренов“. Създателят и меценат на конкурса е завършил втория випуск на художествената гимназия в Пловдив. Автор е на много знакови проекти, сред които спортната база на ФК „Ботев Пловдив“ в Коматево и стадион „Христо Ботев“. Като творец и пловдивчанин арх. Геори Савов вече седма година подкрепя с лични средства художественото образование и творческата индивидуалност на бъдещите художници.

 

В експозицията в галерия „Резонанс“ оранизаторите са включили найдобрите постижения на гимназистите от 8-ми до 12-ти клас по учебния предмет „Рисуване“ с преподаватели – Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Михаил Маламски, Петър Чучулигов и Пламен Велчев. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд и проучвателните и експерименталните рисунки.

 

Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури. Журито в състав – арх. Георги Савов, проф. др Галина Лардева – зам. ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и художникът и галерист Ангел Гешев, присъди една първа награда – пълна годишна стипендия, две втори отличия, една трета награда и пет поощрения.

 

Автор на плаката за събитието е Йоана Райкова – ученичка от 11 клас в специалността „Рекламна графика“ в НХГ с преподавател – Петър Чучулигов.

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
text-autospace:ideograph-other;
font-size:12.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;
mso-bidi-font-family:Mangal;
mso-font-kerning:1.5pt;
mso-fareast-language:ZH-CN;
mso-bidi-language:HI;}