Арт Новини

Ученици от 8 до 12 клас показаха съвременните „Измерения“ в галерия Ромфея

Снощи в галерия „Ромфея“ се откри традиционната изложба на възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Експозицията носи името „Измерения“. В нея участват ученици от 8 до 12 клас от всички специалности.

През 2021 година, НГСЕИ тази година чества 45 години от създаването си. Учебното заведение е единственото в страната, което подготвя професионално изпълнителски кадри за драматичен театър, куклен театър, опера, кино, телевизия. Много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства – у нас, и в чужбина. Сред тях са Димитър Митовски, Теодор Ушев, Кольо Карамфилов, Ангел Гешев, Александър Секулов, Петко Танчев и много други. Възпитаник на училището е и настоящият директор Николай Томов, който откри изложбата.

Сред гостите бе и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който редовно посещава проявите на училището – театрални постановки, изложби и други, както и на откриването на учебната година. Възпитаници на НГСЕИ участват традиционно в редица прояви от културния живот на Пловдив, свързани с празници, годишнини и проекти, реализирани по Културния календар на града.

На 17 април в залите за временни изложби на Градската художествена галерия на ул. Княз Александър I № 15 предстои да бъде открита и изложба с творби на бивши възпитаници на  НГСЕИ.