Арт Новини

Изложба на Зелени балкани оживява в Природонаучния музей

Изложба на Зелени балкани оживява в Природонаучния музей
На 20.03.2021 от 11:00 в Регионалния природонаучен музей ще бъде открита „Оживялата изложба“ на Зелени Балкани, която представя макети в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция. Организаторите на изложбата ще запознаят гостите с детайли за живота на защитените видове, както и с подробности за Зеления пояс и НАТУРА 2000.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с малкия корморан, царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и гривестата рибарка. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка – рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България. В рамките на Проект по програма ЛАЙФ на ЕС – „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 Зелени Балкани полага специални грижи за опазването на този рядък сокол. Тази изложба е част от усилията на организацията да привлекат вниманието към редките видове птици и значимостта на тяхното опазване.
Събитието се организира за отбелязване на двата много значими дни за опазването на околната среда – Световният ден на горите 21 март и Световният ден на водата 22 март. В празничния уикенд (20 и 21.03) всички деца до 7 години ще посещават Експозицията на музея безплатно и ще получават атрактивен подарък –истински зъб от акула. Малчуганите ще имат възможност да участват и в ателие за оцветяване на белошипи ветрушки, като използват за модел реалистични макети на мъжка и женска птица, предоставени от Зелени Балкани. Макетите от изложбата ще останат в музея до 21.04.2021 и ще могат да бъдат видяни като част от Експозицията.
Преди да зарадва посетителите на РПНМ – Пловдив „Оживялата изложба“ е гостувала на Историческия музей в Свиленград и на Природонаучния музей в Бургас, където е посрещната с голям интерес от малки и големи!