Арт Новини

Археологическият музей представя изложбата “Колесницата и траките”

Археологическият музей представя изложбата “Колесницата и траките”

Новата временна изложба на Регионален археологически музей – Пловдив, посветена на колесницата и мястото, което тя заема в света на траките, ще може да се види от гражданите и гостите на град Пловдив от 14-ти декември тази година до 30-ти септември 2022 г. Куратори на изложбата са Любомир Мерджанов и Мария Драганова.

Изобретяването на колелото през IV хилядолетие пр. Хр. променя драстично света на древните хора. Благодарение на него се създават първите превозни средства, които през цялото си съществуване и до днес са неотменима част от живота на хората.

Освен с особеностите на различните типове колесници, посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят и с много други интересни подробности, свързани с историята и символиката на превозните средства през Античността. Ще научат и за един интересен ритуал от периода I–III в., благодарение на който разполагаме с най-много данни за външния вид и предназначение на колесниците, използвани от траките.

Част от изложбата е първата възстановка на тракийска колесница, направена в България. Тя е била изложена в старата експозиция на музея преди 20 години и сега ще може да бъде видяна отново от посетителите.

Акцентът във временната изложба „Колесницата и траките“ на РАМ – Пловдив е един комплект бронзови апликации, част от коша на транспортна четириколка. Те са една от многобройните жертви на иманярски групировки, но благодарение на усилията на служителите на МВР са спасени и предадени в музея. Предметите са представени в единствената по рода си витрина-сейф, специално изработена през 1950 година за съхранението и експонирането на Панагюрското златно съкровище.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 14-ти декември в Регионален археологически музей – Пловдив.