Арт Новини

ЕВГЕНИЙ ФИКС Речник на куиър интернационала

С подкрепата на Пушкиновия дом в Лондон.

Дизайнер на флаговете и каталога: Катя Сивърс
Куратор на изложбата за България: Надежда Джакова

Вернисаж на 17 март, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Изложбата Речник на куиър интернационала е базирана на едноименната книга, редактирана от Евгений Фикс и публикувана през 2020 от „ArtsEverywhere“ и Издателско студио „Guelph“, която съдържа думи и фрази на куиър сленгове, включително „Тематический“ в Русия, „Беке“ във Филипините, „Полари“ в Обединеното кралство и „Пажуба“ в Бразилия.

При итерацията в Пушкиновия дом, Фикс доразвива Речника на куиър интернационала и композира стихотворения, смесвайки думи и фрази от различни куиър сленгове от цял свят. Куиър интернационалистичната поезия на Фикс, представена като текст върху банери по проект на Катя Сивърс, пресъздава по нов начин интернационализма, експериментира в създаването на утопичен език и допринася за куиър критиката на културния империализъм и глобализацията.

Въпросът за езика и културата във времена на политическа несигурност сега повече от всякога излиза на преден план като форма на културна съпротива както срещу йерархичната глобализация, така и срещу национализма на маргинализацията. В настоящата политическа и културна ситуация Речник на куиър интернационала предлага визия за международна, интерсекционална и нейерархична куиър култура чрез създаването на въображаем куиър флективен език.

Речник на куиър интернационала предлага визия за международен куиър език, основан на мултилокалност и хоризонталност.
Изложбата също така е замислена като място за създаване на знания чрез преработването на I-ви том на Речник на куиър интернационала, както и при събирането на лексика и съставяне на II-ри том на Речник на куиър интернационала.

Евгений Фикс е роден през 1972 в Москва, а от 1994 живее и работи в Ню Йорк.
Индивидуалните му проекти включват „Па-де-труа“, Градска галерия, Талин (2021); „Мистър девиантен, другарю дегенерат“, Музей на изкуствата „Зимърли“, Ню Брънзуик, Ню Джърси (2019); „Майчин език“, Пушкинова къща и Галерия „ГРАД“, Лондон (2019); „Оптика Бронщайн“ (заедно с Пабло Елгера), Фондация за съвременно изкуство „Jumex“, Мексико Сити (2017); „Анди Уорхол и работническите досиета на Питсбърг“, Музей на Анди Уорхол, Питсбърг (2015); „Паметник на победата в Студената война“ (със Стаматина Грегъри), „Купър юниън“, Ню Йорк (2014); „Хомосексуалността е атомната бомба на Сталин за унищожаване на Америка“, Галерията на Уинкълман, Ню Йорк (2013); „Комунистическа обиколка на MoMA“ (спектакъл), Музей на модерното изкуство, Ню Йорк (2012); „Модерно изкуство, оковано от комунизма“, Галерия „Сатор“, Париж (2012); и „Комунистическата партия на САЩ“, Галерия на Марат Гелман, Москва (2007 г.). Фикс също така участва в множество групови изложби в различни музеи и галерии, сред които: Музея за изкуство на Лесли-Ломан (Ню Йорк), Галерия „Постмастърс“ (Ню Йорк), Музея за съвременно изкуство „MASS MoCA“ (Масачусетс), Музея за съвременно изкуство на Берардо (Лисабон), Фондация „V-A-C“ (Венеция), Фондация „Калвърт 22“ (Лондон) и Московския музей за модерно изкуство.

Катя Сивърс (р. 1979, Москва) е художник, дизайнер и изследовател, който твори инкорпорирайки визуалното изкуство и технологиите в работите си. Нейните произведения са показвани в множество изложби, включително Биеналето на урбанизма и архитектура на Шенжен и Хонгконг, IV-то Уралско индустриално биенале, IV-то Московско международно биенале.

Сивърс живее и работи в Лондон и Москва.