Арт Новини

Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложбата „Престилката – символ и апотропей“

Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложбата „Престилката – символ и апотропей“

Изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „Престилката – символ и апотропей“, част от официалната програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата ще бъде открита днес – 30 март 2022 г. от 18.00 ч.

 

Тя представя богатата колекция от текстил на проф. Юлия Дилова и по-специално мястото и ролята на престилката в женското традиционно облекло. Ще разберете защо е толкова важен този елемент от костюма на жената, защо е в различни цветове, какво означават символите върху нея, нейните обредни функции и какви са другите ѝ имена. Ще се потопите в един пъстър свят, имащ свое значение и история.

 

Изложбата има за цел да представи и важността на наследството… Било то вещ, песен, традиция, ние израстваме с него, носим го в себе си и го предаваме на поколенията след нас. То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.

 

С този проект Регионален етнографски музей – Пловдив се надява да даде повече гласност на колекционерството и дарителството, като добра практика за опазване на културно-историческото наследство.

 

Проектът включва и най-новото издание на музея каталога „С любов към изтъканото“, който представя и останалата част от страхотната колекция на проф. Юлия Дилова – дарена на Регионален етнографски музей – Пловдив от дъщеря ѝ Цветина Ерохина.

 

Заповядайте в РЕМ – Пловдив, за да видите и разберете повече за дейността на тази невероятна жена – проф. Дилова, за нейната колекционерска страст, свързана със сръчността и уменията на българката и с магията на народното творчество.

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}