Арт Новини

Откриването на Национални есенни изложби Пловдив 2021 е в първия ден на септември

Откриването на Национални есенни изложби Пловдив 2021 е в първия ден на септември

Националните есенни изложби ще бъдат открити на 1 септември, в Балабанова къща в Стария град от 18.00 часа. Те се провеждат през месец септември в изложбените пространства на няколко възрожденски сгради –  Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство (Градска художествена галерия) в Старинен Пловдив.

 

Това е едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града – форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

 

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014), Ан пасан (2015), Огледало (2016), Плацебо (2017), „Отвъд повърхността“ (2018), „Поетика на образа“ (2019) и «Места до поискване» (2020), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, на значими творчески фигури, свързани с Пловдив, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

 

Тазгодишните изложби ще се проведат под надслова Прагове и белези. Този проблемен фокус няма за цел да поставя тема на участниците, нито пък да настоява зрителите да разбират изложбите през неговата призма. Както и в другите издания на Изложбите, фокусът набелязва осезания, които присъстват в целостта на изданието паралелно и в потенциален диалог с художествените проявления. След като се развиват от функцията си да установяват, регистрират и управляват пропускливост, като преминават през идеята за надмогване на различни предели, праговете носят внушенията на една разнопосочна пограничност – както пространствена, така и темпорална. В своята двуизмерност белезите – напротив, стабилизират следите, фиксират в концентрирана събитийност мимолетни и мигновено протичащи появи. Като свидетелстват за някогашното присъствие на неща, които са извън самите тях, белезите се разполагат в непрекъснато надбягване с паметта.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г.

 

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ  Национални есенни изложби Пловдив 2021

1-30 септември 2021

Старинен Пловдив

откриване: 1 септември, Балабанова къща, 18.00 ч.

 

АВТОРИ

 

БАЛАБАНОВА КЪЩА

СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ – живопис, обекти/ Дълбока зала

ЯВОРА ПЕТРОВА – живопис, рисунка/ Сводеста зала

ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ – живопис, видео/ Първи етаж

АНГЕЛ ГЕШЕВ – живопис/ Двор

 

КЪЩА ХИНДЛИЯН

ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА – фотография / Веранда

МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – фотография/ Мааза

ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ – графика / Двор

 

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

НОРА АМПОВА – живопис/ Зала

ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА  – скулптура/ Двор

Организатори:

Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност.

С подкрепата на:

КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив.

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}