Арт Новини

Керамични предмети с експериментална техника показват в галерия „Лабиринт“

Керамични предмети с експериментална техника показват в галерия „Лабиринт“

Изложба с керамични творби, създадени с експериментално изпичане с техниката „Раку“ бе открита в петък в галерия „Лабиринт“, като заключителна част от проекта „Извън времето“ – част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

 

Предметите са изработени от 14 автори, работили в ателиетата, организирани по проекта и осъществени в Пловдив от юли до септември 2021 г. Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художниците от различни области на изкуството. „Само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства – пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст и цвят. Творбите са натоварени с емоция и силно преживeни от авторите, минали буквално през огъня.“ – споделят организаторите на проекта.

 

Основната цел на изложбата е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художествена стойност.

 

В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония. Техниката на изпичане по този метод започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. След това се поставят в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали – дървесни трици, хартия. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси. Това е техника на експеримент, с непредвидим резултат, винаги вълнуващ и изненадващ. „Раку” буквално преведено означава – радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят.

 

Повече за проекта вижте ТУК.

 

Участници: София Христозова, Ива Иванова, Мария Йованович, Рашо Митев, Ангел Каравланов, Владимир Стоянов, Румяна Цветкова, Даниела Горалова, Деница Петрова, Ирина Пожарицкая, Марта Димитрова, Ани Николова, Димитър Шопов, Мариела Иванова

 

Галерия Лабиринт е отворена от вторник до петък от 16 до 20 ч., в събота от 11 до 16 ч. На  2 октомври /събота/ от 15 до 18 ч. ще има среща с част от авторите от проекта.

 

v:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;}